Sabtu, Januari 22, 2011

Fobia~Mimpi~Ilusi~Hibernasi

Usai subuh biasanya saya akan menghadap tugasan dan menyiapkan kerja-kerja penyelidikan. Pagi ini terasa lelah semalam masih berbaki, lalu saya memilih untuk berehat dan tidur pulas. Setelah puas mengiring saya menelentang. Saat itu terasa seperti mata sudah terbuka. Ya, saya nampak langsir biru berayun disapa kipas siling berkelajuan 3. Saya terdengar suara wanita yang menyebut-nyebut tentang bantal yang saya letak di atas kaki. Terasa seperti bantal itu ditepuk-tepuk keras dan memberat. Suaranya jelas, tetapi di ruang mata hanya kelihatan langsir biru itu. Dalam cepu fikiran, hairan juga bagaimana suara wanita renta itu begitu jelas seperti di alam jaga. Kemudian saya tidak dapat mengerakkan kaki dan terasa mulut seperti disumbat pepejal. Allah! Saya cuba mengingatkan baris-baris ayatul kursi...terasa 'ditindih'! Ya Rabb, setelah dikunci kaki, mulut saya pula disumbat...lemas dan terkedang. Allah, saya mesti berzikir keras dan menggerakkan anggota yang termampu...hanya itu 'kunci' yang boleh membuka pasungan syaitan.

Saya benar-benar bergelut, berjuang untuk hidup. Mulut saya masih disumbat pepejal. Saya sudah kelu. Allah, pinjamkan kekuatan! Hati saya merayu-rayu mohon belas Tuhan. Dalam payah dan lemas itu, Allah mengirimkan tenaga di jemari kaki dan saya berjaya menggerakkannya. Lalu, saya terasa mulut saya sudah kosong...pepejal yang disumbat telah hilang. Telinga yang berdegung seperti dipenuhi air sudah kedengaran jelas. Saya membuka mata dan melihat langsir biru yang masih terbuai-buai sama seperti saat saya berilusi tadi. Bingkas bangkit mencari Athirah. Semacam cemas saya mengadu..."Athirah, aku ditindih!"

Setelah selesai khidmat diri dan bersuci, saya mendirikan solat sunat, membaca al-Quran dan 'memagar' sekitar kediaman. Ya Allah, 'gangguan' ini agak berbekas dan saya diserang fobia. Ya Rabb, pelihara saya dari gangguan manusia yang zalim, jin, syaitan dan makhluk yang sekutu dengannya! 

Tiada ulasan: