Sabtu, Mac 15, 2008

Senario Ahli Akademik Sertai Politik Membimbangkan


Sejujurnya, saya selaku orang yang ber'otak' melihat komentar ini sebagai kenyataan yang berunsur 'bias'. Setahu saya segelintir pensyarah di IPTA khususnya, sangat kuat mempromosi UMNO kepada pelajar. Bahkan pelajar-pelajar diberi pilihan menyertai UMNO atau dibuang kolej dan universiti. Malah mereka menawarkan berbagai kemudahan dan keistimewaan kepada pelajar yang pro kerajaaan. Mereka melarang pelajar berpolitik tetapi mengajak pelajar-pelajar menyertai UMNO. Apakah UMNO? Kelab Nasyid atau Kelab Teater? Kalau penyertaan ahli akademik di saluran pembangkang menjadi masalah kepada pengurusan dan hal ehwal akademik di IPT, bukan sekarang kebimbangan itu harus dilahirkan. Tetapi sejak semua pergerakkan pelajar berada di bawah telunjuk HEP. Kerana HEP adalah dalang UMNO mengawal aktiviti politik pelajar IPT. Fikir-fikirkan!

(Dipetik dari Utusan Online 14 Mac 2008)

KOTA KINABALU 13 Mac - Penglibatan ramai ahli akademik dalam politik khususnya sebagai calon pada pilihan raya umum dikhuatiri akan menjejaskan kualiti, martabat dan kepercayaan masyarakat terhadap sistem pendidikan negara.

Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Dr. Mohd. Noh Dalimin berkata, senario itu perlu diberi perhatian serius oleh pihak-pihak berkaitan supaya tidak menjadi satu trend pada masa akan datang.

Menurut beliau, apa yang disuara itu bukan bermaksud menghalang kebebasan ahli akademik menceburkan diri dalam dunia politik tetapi bimbang dengan kesan mutu dan kecemerlangan pendidikan tinggi untuk jangka masa panjang.

Katanya, kecenderungan sesetengah pensyarah untuk berpolitik boleh mengganggu tumpuan mereka sebagai tenaga pengajar yang baik dalam memajukan akademik termasuk melakukan kajian ilmiah dan penghasilan buku.

"Saya nampak pentadbiran universiti perlu mengambil perhatian mengatasi masalah ini daripada berterusan, hari ini ramai ahli akademik terlibat dalam politik pembangkang.

"Kita tidak bermaksud supaya mereka tidak boleh sokong parti kerajaan atau pembangkang, tetapi dengan berpolitik adakah mereka ini boleh menjadi ahli akademik yang cemerlang untuk mendidik para pelajar.

"Saya khuatir mereka gunakan waktu berada di universiti untuk berpolitik bukannya meningkatkan mutu akademik dan kalau begini kita sepatutnya tidak benarkan mereka menjadi pensyarah," katanya ketika ditemui di sini.

Kata Mohd. Noh, walaupun terpaksa meluahkan satu komen yang tidak popular, ia amat penting difikirkan bersama bagi mengelak kepercayaan masyarakat terhadap ahli akademik terhakis sama sekali.

Beliau turut melahirkan rasa sedih kerana pada masa ini kebanyakan universiti awam berada di negeri pembangkang seperti UKM, Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Malaya (UM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) dan Universiti Malaysia Kelantan (UMK).
Tiada ulasan: