Selasa, September 30, 2008

Kullu Sanah Wa Entum Toyyibin!


Ayiem, setengah jam sebelum berangkat.Sempat bercanda walau nubari diterpa pilu


Kembali setelah dua bulan ‘menyepi’ dari sebarang entri. Terima kasih saya ucapkan kepada pengunjung FAO yang sudi meninggalkan jejak walaupun hanya menatap entri ‘basi’ yang disuguh sejak dua bulan yang lalu. Saya jatuh gering sejak awal Ramadhan sehingga hampir dua pertiga dari bulan Ramadhan al-Mubarak 1429 Hijrah. Disapa demam, batuk dan selsema yang kritikal sehingga memaksa saya mengambil antibiotik dan beberapa jenis ubat yang disarankan oleh doktor pakar(semestinya harga ubat menginjak ratusan ringgit). Bukankah sakit tanda Allah cinta dan prihatin terhadap hamba-Nya yang hina dina? Abah dan ma sangat risaukan saya sehingga terpacul dari mulut abah agar saya berhenti kerja dan berubat cara kampung. Saya jarang-jarang jatuh gering, tiba-tiba disapa demam virus yang panjang. Wajah saya pucat tanpa dirias sebarang warna, tubuh saya sengal akibat virus, batuk keras dan selsema saling bergandingan menyebabkan saya lemah dan tidak berdaya. Masuk minggu ketiga Ramadhan kesihatan saya semakin baik. Saya sangat berharap lekas sembuh agar saya tidak dikuarantinkan apabila Ayiem berangkat nanti.

Saya lekas-lekas memohon cuti pada 22 September lepas semata-mata untuk menghantar Ayiem ke KLIA. Walaupun suara saya serak dan batuk yang berbaki masih mengiringi, saya bersyukur dengan izin-Nya saya masih gagah berdiri mengiringi keluarga dan memberikan sokongan moral kepada adinda putera bongsu yang akan melanjutkan pengajiannya dalam perubatan di salah sebuah Universiti di timur tengah. Kepada adinda Ayiem, saya berpesan, “Perbetulkan niat belajar kerana Allah walaupun perubatan bukan ‘cinta pertama’’ berbanding ‘engineering’ yang paling dicintai...”. Saya melihat mata Ayiem mencerna moral dari pesanan ringkas saya. Moga dinda saya ini tekal dan tabah menimba ilmu di negara orang.

Perjalanan dari rumah kami bermula jam 11.30pagi gara-gara mama yang tidak suka lewat sampai ke Sepang walaupun kami maklum Ayiem akan berlepas jam 11.45 malam. Saya merasa penat setelah hampir sejam terperosok dalam perut van. Saat saya melelapkan mata terdengar satu letupan yang kuat. Saya fikir tayar van abah meletup. Meleset perkiraan saya. Sebenarnya abah cuba memotong sebuah lori membawa batu di hadapan kami, entah bagaimana sebiji batu melayang dan melanggar cermin depan. Ayiem yang sedang lena di sebelah kerusi pemandu terjaga dan terkejut. Cermin depan van mula meretak sehingga berkecai semuanya. Abah menghentikan van dan memeriksa keselamatan van dengan cermin yang retak dan luluh. Ayiem saya lihat masih tenang dalam gusar. Kasihan adinda saya, saat ingin meninggalkan keluarga diuji dengan cubaan demi cubaan. Sudahlah elaun baju yang diberikan oleh MARA dihabiskan untuk belanja rumah sehinggakan Ayiem tidak membeli walaupun sepasang kasut untuk ke kampus, malah sempat berpesan kepada saya, “Angah, kalau tak ada duit bagi tahu, nanti Ayiem kirim dari sana.” Hati kakak mana yang tidak luluh? Seharusnya saya yang menghulurkan wang kepada Ayiem yang ingin bermusafir menimba ilmu.

Sampai di KLIA, pelajar perubatan tajaan MARA diminta menimbang barang melalui ejen yang dilantik. Sekali lagi Ayiem diuji. Beg kargo Ayiem lebih 14kg dari timbangan yang dibenarkan. Seingat saya Ayiem membawa pakaian, beberapa buah buku dan makanan kering seperti ikan bilis, kuih raya, rempah ratus, kicap, budu, selasih, kuih baulu dan tart nenas yang ma dan kak long buat. Saya cuba ‘nego’ dengan wakil ejen, nyata tiada ‘tasamuh’ walaupun barang terlebih 200grm tetap dikenakan bayaran RM93! Kami kaget, saya mengajak Ayiem menimbang barang di kaunter H17. Saat kami menolak troli beg kargo Ayiem saya melatah apabila seorang polis Airport terlanggar penghadang di depan kami. Polis itu tersenyum dan saya sempat membalas dalam kalut. Ala yang mengekori saya dibelakang tiba-tiba menyapa mesra polis tadi... “Abang Teh, lama tak jumpa...” Mesra Ala menegur. “Eh, abah mana? Buat apa di sini?” Abang Teh terkejut dan mencari-cari kelibat abah. Ala pun memaklumkan keberangkatan Ayiem malam itu dan berhadapan dengan masalah timbangan barang yang melebihi had. “Berapa kilo barang yang lebih?” Tanya Abang Teh bersungguh. “14kg.” Jawab Ayiem. “Tak ada hal lah, jom kita pergi timbang.” Abang Teh menawarkan bantuan untuk ‘nego’ beg kargo Ayiem yang melebihi had muatan. Alhamdulillah, beg kargo Ayiem seberat 44kg lepas semuanya. Saya lihat senyum yang tidak lekang-lekang dari bibir Ayiem. Saya faham dia terlalu penat dan tidak berminat melayan kerenah ‘strict’ staf yang terlibat dengan penerbangan Egypt Air malam itu. Saya sempat merakam beberapa klip video melalui telefon bimbit saat-saat akhir bersama Ayiem malam itu. Kasihan ma dan abah...sekuat mana pun mereka melepaskan Ayiem pergi, tubir mata tetap mengalirkan mutiara jernih. Saya? Saya pernah meninggalkan dan ditinggalkan. Cuma pengalaman orang yang ditinggalkan lebih menderita kerana yang meninggalkan akan menjelajahi pengalaman baru, tapi orang yang ditinggalakan akan melihat kebelakang segala kenangan dan memoir yang tercipta. Salam I’dul Fitri buat Ayiem dan Yiet diperantauan. Moga ‘thabat’belajar!

Salam Eidulfitri kepada semua...moga madrasah Ramadhan bisa melentur kegersangan hati dan pekerti.

Tiada ulasan: